Европска награда за Карловачку гимназију за пројекат „Digitally Smarted Kids“

Карловачкој гимназији је додељена Европска ознака квалитета за изузетност рада у оквиру eTwinning пројекта „Digitally Smarted Kids“. То значи да je рад професорице Бранкe Ранисављевић, рад наших ученика и школе признат на највишем европском нивоу. Наша школа је била оснивач и главни координатор овог пројекта заједно са школом из Турске. У пројекту су учествовале школе широм Европе и Азије. Прој..

СВЕТСКИ ПРОЈЕКАТ ” Climate action”

Током месеца октобра ученици Карловачке гимназије учестовали су у глобалном светском пројекту “Climate action” заједно са школама широм света. Пројекат је обухватао око 100 000 ученика из 100 држава са једним циљем – очување планете Земље. Због великог труда и залагања на овом пројекту посебно се похваљују следећа одељења : I4, I5, I6 за информатички део – Minecraft eco world, Skype sessions са школа..

ГОСТОВАЊЕ ЈАПАНСКИХ ПЕСНИКА У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Дана, 4.11.2019. године, млади јапански песници: Кота Нагасава, Кужира Сакисака и Џо Тачибана, посетили су Карловачку гимназију. Том приликом су, на часу јапанској језика,  одржали креативну радионицу са ученицима 1-6 одељења, а Кужира Сакисака је присуствовала и часовима књижевности, а са одељењем 1-4 одржала креативну радионицу невербалне поезије. Такође су ученици 1-6 и 1-5 одељења учеств..

РАДИОНИЦА О МЕКСИЧКОЈ КУЛТУРИ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У Карловачкој гимназији одржана је још једна у низу, радионица посвећена мексичкој култури. Захваљујући сарадњи са амбасадом Мексика у Србији, и уваженој госпођи Елоиси Мендес, наши ученици упознали су се са симболиком и јединственим обичајима везаним за прославу Дана мртвих у Мексику. Овај празник се прославља сваке године од 28. октобра до 2. новембра. Породице се тада окупљају д..

РАЗМЕНА УЧЕНИКА СА ШПАНИЈОМ

У периоду од 18. до 25. октобра 2019. године гости Карловачке гимназије били су професори и ученици из Шпаније, из места Вал де Ушо из Аутономне покрајине Валенсије. Током недељу дана, које су провели код својих другара из Србије, ученици из Шпаније имали су прилику да се упознају са начином живота и навикама својих вршњака, упознали су нашу школу где су присуствовали редовним часовима и..

КАРЛОВАЧКА ГИМНАЗИЈА ТРЕЋА МЕЂУ 200 НАЈУСПЕШНИЈИХ ГИМНАЗИЈА У СРБИЈИ И РЕГИОНУ

Часопис ученика и професора средњих школа “Огледало”, сачинио је ранг-листу 200 најуспешнијих средњих школа у Србији и у региону. Како је прављена листа? На основу учешћа на четири Београдска огледања (средњошколци се огледају у три категорије: песма, кратка прича и есеј), три Београдска листања средњошколских листова (BELLIST) као и на основу учешћа на BEOSEF-у (Београдском Огледовом..

КАРЛОВАЧКИ ЂАЦИ УЧЕСТВОВАЛИ СУ НА 27. НОВОСАДСКОМ МАРАТОНУ

Деветнаест ученика Карловачке гимназије учествовало је у недељу, 13. октобра 2019. године, на маратону у Новом Саду. Војин Рудовић, успешни кајакаш и атлетичар, био је, са 18 година, најмлађи учесник маратона у мушкој конкуренцији на 42 километра. Трку је завршио с временом од 4 сата и 54 секунде. „Последњих 7 км су били прави изазов, умор је почео да ме стиже и мишићи у ногама су почели да се ..

Сергијев Посад и Сремски Карловци – мост пријатељства

Захваљујући сарадњи између општина, градова побратима, Сремских Карловаца и Сергијевог Посада, наши ученици су у марту ове године боравили недељу дана у том живописном руском градићу. Сада је дошао ред на нас да угостимо делегацију из Русије. Три професорке и две ученице средње школе за кинематографију, са Oдсека чувене московске филмске академије ВГИК, боравиле су у Србији од 7. д..

Јапански уметник гост ученика Карловачке гимназије

Ученици првог и другог разреда Карловачке гимназије, који као први страни језик изучавају јапански језик, имали су прилику да са професорком јапанског језика Вишњом Јаношевић, 07.10.2019. године, посете културну станицу Свилару и изложбу фотографије са традиционалног јапанског фестивала Фукaгава јапанског уметника Такафуми Каноа. Гост из Јапана је 10.10.2019. године присуствовао часовим..

МЕЂУНАРОДНА МАНИФЕСТАЦИЈА “EUROPE CODE WEEK”

У нашој гимназији се одржава међународна манифестација ’’Europe Code Week’’. У периоду од 7.10.2019. године  до 18.10.2019. године наши ученици ће развијати програмерске вештине коришћењем разних програмских језика. Веома смо поносни што нам је партнер у овој манифестацији Google. Наставници координатори: Горан Јовишић и Дејан Стакић, професори информатике. #CodeWeek is here and students are in the programm ’’Girls and Boys..