Фонд “Иван Радоњић” резултати конкурса

Фонд  „Иван Радоњић“ сваке године расписује Конкурс за кратку причу на којем право учешћа имају матуранти Карловачке гимназије. На овогодишњем конкурсу награђени су аутори:   Војин Рудовић за причу „Сва моја острва“ Марија Кузмановић за причу „Воз“ Матеја Карделис за причу „Кратка прича“ Добитницима су награде уручили представница Фонда проф. Мирјана Торачки и директор ..

1. НАГРАДА У КАТЕГОРИЈИ ЗА КРЕАТИВНИ ТЕКСТ ЗА НИКОЛИНУ ДИКИЋ, УЧЕНИЦУ 3-6 КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Николина Дикић, ученица 3-6 разреда Карловачке гимназије, освојила је 1. награду на Великом конкурсу за средњошколце креативце, у организацији Факултета савремених уметности из Београда. У категорији креативни текст, стручни жири састављен од девет чланова,   Николинин драмски текст „Срамота нашег одраза“, издвојио је као најбољи. Награда у виду таблета јој је уручена на великој ..

ОНЛАЈН НЕДЕЉА КИНЕСКИХ ФИЛМОВА ЗА ДЕЦУ

У овој сезони процвалог цвећа, Амбасада Народне Републике Кине у Републици Србији одржаће онлајн “Недељу кинеских филмова за децу” и упознати вас са дечијим филмовима сниманим последњих година. Специјално за вас приказаће се осам филмова, међу којима су: Добар дечак и кунг фу, Путовање за памћење, Одред за спасавање животиња и други. Омогућила их је кинеска Web страница за гледање ..

“ПИСМО МИРА” ИЗ КИНЕ

Tokom posebnog perioda kada su Kina i Srbija sarađivale i zajedno se borile protiv epidemije, učenica pekinške Osnovne škole “Dinghuili” poslala je svojim srpskim prijateljima srdačno i posebno “pismo izdaleka”. Devojčica se služi tehnikom crtanja na pesku i svojim nežnim ručicama iscrtava divne, živopisne prizore koji se promene za treptaj oka, pružajući nam fantastično vizuelno uživanje, a u isto vreme šalje i želje i ohrabrenje za srpske prijatelje. Dokazujući da mora i planine koje dele Kinu i Srbiju nisu nepremostive, prikazuje i našu uzajamnu pomoć i zaštitu i poziva na ujedinjenje snaga u borbi protiv epidemije! Neka ovo posebno “Pismo mira..

ПОСЕТА АМБАСАДОРА БРАЗИЛА И ПОРТУГАЛИЈЕ КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Карловачку гимназију су у суботу, 23. маја 2020. године посетили   Његова екселенција Амбасадор Бразила у Србији, Едуардо Ботеља Барбоза и  Њена екселенција Амбасадор Португалије у Србији, Марија Вирџинија Мендез Да Силва Пина. Амбасадоре је у Сремским Карловцима дочекао директор Карловачке гимназије, Радован Ковачевић, који их је упознао са историјатом најстарије српске гимназиј..

КОНКУРС ЗА КРАТКУ ПРИЧУ

Карловачка гимназија, као образовна установа, стекла је свој углед по неговању и поштовању веома високих стандарда у формирању личности бројних генерација које су завршиле ову школу. У богатој  ризници своје делатности, веома значајно место заузима Фонд Иван Радоњић, основан 1991. године, на иницијативу одељења које је похађао Иван Радоњић, а чији је животни пут сурово прекинут у н..

Нови смер у Карловачкој гимназији

  У Карловачкој гимназији од наредне школске године биће отворен смер историја и географија. Реч је о смеру који је намењен ученицма са посебним способностима за те области. Биће уписано једно одељење од 20 ученика, а пријаве за полагање пријемног испита биће омогућене почетком априла. Опширније Биљана Куриш.   Веза до вести на РТВ

TweetMeet

Бранка Ранисављевић, професорица математике и информатике, изабрана је, од стране Microsoft Education, у конкуренцији наставника из целог света, за једног од 18 наставника-домаћина на светском глобалном догађају на Тwitter –у. TweetMeet ће се одржати 17. марта 2020. године. На овом глобалном догађају биће представљени светски пројекти на којима је професорица Ранисављевић радила заједно са нашим уче..

ПОВРАТАК ЧИТАЊУ И ЋИРИЛИЦИ

Гимназија „Светозар Марковић”, Нови Сад, 3. 3. 2020. Ученици трећег разреда Карловачке гимназије гостовали су у новосадској гимназији „Светозар Марковић”, 3. 3. 2020. године, у оквиру акције Српске књижевне задруге „Повратак читању и ћирилици”. Повод је било представљање „Књиге о Шумановићу”, из 111. Кола. На почетку скупа окупљене је поздравила директор школе гђа Татјана Вукадиновић, ..