Свечана академија у част матураната

IMG-b5724fc236f4ca7223fc10abd41a49fd-V

У Свечаној сали Карловачке гимназије, у присуству великог броја ђака, родитеља, професора, гостију из Кине и Немачке, представника Општине Сремски Карловци и других, 14. јуна је свечано испраћена 228. генерација ученика Карловачке гимназије.

Најбољим ђацима генерације додељене су дипломе и поклони. За Ђака генерације проглашена је Катарина Кајевић, ученица IV4 одељења, која се тим поводом обратила својој генерацији и свим присутнима присећајући се најлепших тренутака школовања. Диплома „Теодора Петровић” уручена је Емилији Јовановић из IV6 одељења, а Диплома „Коста Петровић” ученици Исидори Челекетић из IV4. Добитнице Награде за свестраност су Софија Дамњановић из IV3 и Софија Божић из IV6. У овој генерацији ученика Награду за најмање изостанака добила је Катарина Чокрлић из IV3. Поред диплома, ученице су добиле и вредне књиге.

Књигама су награђени и носиоци Дипломе „Вук Караџић”: Милана Терзић, Данко Гаврић, Миа Биондић, Ања Бијелић, Софија Дамњановић, Катарина Кајевић, Ивана Катанчевић, Емилија Јовановић и Софија Божић. Награде је ученицима уручио директор Радован Ковачевић, а Ђаку генерације Катарини Кајевић поклон је доделио и председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић. Као и протеклих година Општина Сремски Карловци награђује ђака генерације Карловачке гимназије вредном новчаном наградом.

Милици Николић, ђаку-уреднику школског листа Бранко, за труд и изузетан допринос у креирању листа похвалницу је доделио професор филозофије Срђан Дамњановић.

Директор Конфуцијевог института професор Чен Хуји уручио је посебно признање за изузетне резултате у области познавања кинеског језика ученику Данку Гаврићу.

Додељене су и награде за прва три места учесницима два књижевна конкурса које су расписали меморијални фондови Карловачке гимназије, Фонд „Иван Радоњић” и Фонд „Филип Француски”. Одлуку и образложење жирија Фонда „Иван Радоњић” прочитала је представница жирија Миона Блажевић, ученица четвртог разреда. Милана Терзић је своју првонаграђену причу представила публици прочитавши одломак из ње. Одлуку Фонда „Филип Француски” образложила је ученица трећег разреда Доротеја Антић, такође чланица жирија.

Госпођа Биргит Шојрер је, у име Конференције министара културе Савезне Републике Немачке, уручила ученицима немачког језика ДСД дипломе за постигнуте резултате.

Свечаној атмосфери допринели су учесници програма који су га употпунили својим наступима. Војин Рудовић, ученик трећег разреда, посветио је матурантима свој наступ и извео, надахнуто и изврсно, песму „Сети се Дунава” за коју је написао текст и музику. За њим су следили ученица Мина Докић са изузетним рецитаторским наступом и Хор Карловачке гимназије са веома успелим изведбама три нумере. На крају програма био је запажен наступ дуета који су чинили професор музичке културе Растко Павлов и професор латинског језика Александар Станишић чију занимљиву песму „Чудна је та историја” су извели, на клавиру, у четири руке.

Карловачки ђаци се од школе увек опраштају песмом Али ми смо карловачки ђаци. И ова, 228. генерација, са хором је певала о успоменама које ће их вратити овде. Отпевали су је још једном, емотивно и надахнуто, у новом аранжману професора Растка Павлова.

Програм су одлично водиле ученице трећег разреда Тијана Ненадић и Александра Вулановић. Завршну свечаност припремиле су професор Растко Павлов, професорке Љиљана Малетин Војводић, Маја Рогач и Јелена Марјановић.

 

Али ми смо карловачки ђаци…

 

Јелена Марјановић, професор књижевности

 

 

Blog Attachment