СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖЕН 227. ДАН ШКОЛЕ

Свечана-прослава-Дана-школе

Дана 01.11.2018. године, у Свечаној сали Карловачке гимназије, у присуству Његовог преосвештенства, епископа сремског, господина Василија, председника Покрајинске владе, господина Игора Мировића, министра просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије, господина Младена Шарчевића, шефице Канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, госпође Дубравке Негре, председника општине Сремских Kарловцаца, господина Ненада Миленковића, секретара за образовање при Амбасади Народне републике Kине, господина Јуен Ђи Ганга, кинеског директора Kонфуцијевог института Филозофског факултета у Новом Саду, декана Чен Хуеиа, деканице Филозофског факултета и српске директорке Kонфуцијевог института у Новом Саду, проф. др Иване Секеруш Живанчевић, у присуству драгих гостију, пријатеља и сарадника наше школе, бивших и садашњих професора и ученика Карловачке гимназије, свечано је обележен 227. рођендан школе.

Свечана академија је започета химном Гаудеамус игитур коју је извео Хор Карловачких ђака.  Након поздравне беседе директора, господина Радована Ковачевића, гостима су се обратили министар Шарчевић, госпођа Негре, председник Покрајинске владе, господин Мировић, а како смо филолошку традицију Kарловачке гимназије од ове школске године оплеменили изучавањем јапанског и норвешког језика, у име нове генерације професора, приступном беседом се окупљеним гостима обратила и професорка норвешког језика, Милица Гагић.

Пошто је 2018. година проглашена Европском годином културног наслеђа овај Дан школе смо прославили са свешћу о значају и вредностима домаће и европске културне баштине. Пошто се у нашој Гимназији, сем српског, латинског, старогрчког, енглеског, руског, француског, немачког, шпанског, италијанског и норвешког језика, изучавају и јапански и кинески језик, путовање кроз европске културе и језике, обогатили смо и културама Далеког истока.

Након вишејезичног видео-рада матуранткиње Софије Дамњановић у којем су наши ученици покушали да из угла 21. века, у којем одрастају, дефинишу културолошку прошлост и садашњост земаља чије језике у Гимназији изучавају, низале су се музичке нумере на енглеском и италијанском језику, у пратњи клавира, акустичких и електричних гитара, видели смо драматизацију поезије Васка Попе, песника који је, заједно за Миодрагом Павловићем, српску поезију усмерио ка новом, другачијем путу певања и мишљења, као и српско-немачки дијалог инспирисан чувеним Вендерсовим филмом Небо над Берлином, поезијом Рајнера Марие Рилкеа и дијалозима Петера Хандкеа.

Пошто је тога дана у Kарловачкој гимназији, свечано обележен завршетак радова на реконструцији зграде и отворена Kонфуцијева учионица, публици се обратио и секретар за образовање при Амбасади Народне републике Kине, који је директору Гимназије уручио поклон. Након говора уваженог госта, чули смо казивање Kонфуцијевих изрека и ученике кинеских одељења Kарловачке гимназије који су извели песму Пријатељ. Њима су се на сцени придружили и уметници, специјални гости из Kине, калиграф Шуаи Сјао и уметник израде печата, Ћјен Џенг Гуанг, који су директору уручили вредне уметничке дарове.

Ученица IV5 одељења, Наташа Међеши, награђена је за руком исписан текст из дела нашег знаменитог писца, Давида Албахарија, а Академија се традиционално завршила Химном карловачких ђака.

Свечана академија, на којој смо причали каква значења за младе XXI века имају културне вредности прошлости и садашњости, Истока и Запада, а сопствену културу покушали да оплеменимо Другим и Другачијим, реализована је захваљујући професорима и ученицима Карловачке гимназије.

Хор карловачких ђака успешно су припремиле професорке музике Александра Шунтић  и Мила Латиновић која је и дириговала хором ученика Карловачке гимназије и Богословије. Програм су водили (на српском језику, али и уз подсећање на све језике који се изучавају у Гимназији) матуранти Момчило Росић и Ања Димитров, а у програму су учествовали ученици: Матеја Карделис, Александра Вулановић, Ружица Малбаша, Катарина Чокрлић, Марија Кузмановић, Сара Здравковић, Тијана Ненадовић, Доротеја Антић, Теодора Ђерковић, Ивана Катанчевић, Ема Исаков, Јана Кукић, Анастасија Остојић, Кристина Тењовић, Маја Милосављевић, Ангелина Срдић, Софија Дамњановић, Михаела Тракчија, Војин Рудовић, Алена Косовац, Михајло Ковач, Михајло Јефтић, чланови хора Карловачке гимназије и Богословије, као сви ученици кинеских одељења у Карловачкој гимназији.

Свечану академију су припремиле  професорке књижевности: Љиљана Малетин Војводић и Јована Кулаузов Реба уз свесрдну помоћ колега, професора енглеског језика, Небојше Пајића, немачког језика Драгане Кошарчић и професорки кинеског језика, Љубице Чуданов и Маријане Марковић.

Љиљана Малетин Војводић