Свечано промовисан 113. број часописа „Бранко“

56304305_1092909517567525_1116236269081329664_n

Приликом Свечаног затварања Пролећних Бранкових дана 2019, промовисан је 113. број часописа Карловачке гимназије „Бранко“. На почетку свечаности, уручена је „Велика повеља Бранковог кола“ Ксенији Марицки Гађански за животно дело. Она је пре шездесет година завршила Карловачку гимназију и припада реду најзначајних ђака наше Гимназије. Ово изузетно признање, у Спомен библиотеци Kарловачке гимназије, уручено је кћерки лауреаткиње, Ивани Гађански. Ксенија Марицки Гађански је послала беседу под насловом „Три велика светска уметника, Овидије, Моцарт, Бранко Радичевић“, коју је прочитала Ивана Гађански:
„Бранко је, као и Стерија и Црњански, почео писати стихове на латинском, са чим је почело и моје школовање, али су они, нажалост у нашој вечитој небризи, а и неприликама, изгубљени. Они су тада учили латинску формулу “orator fit poeta nascitur”, да се говорник постаје, али да се песник рађа и то се није променило до данас. Међутим, по мом сазнању, међу хиљадама уметника у свету током неколико хиљада година, издваја се неколико уметника друкчијих и важнијих од осталих. Као што римска поезија не може без Овидија, аустријска музика без Моцарта, тако ни српска поезија не може без Бранка Радичевића.“
Рецитаторско поетска дружина „Међу нама“ извела је две антологијске Бранкове песме.

У другом делу свечаности, промовисана су три најновија броја култног гимназијског листа „Бранко“. У промоцији су учествовали професори Карловачке гимназије Срђан Дамњановић (уредник) и Дејан Ђурђев. Милица Николић (уредница), истакла је да „Бранко“ јесте сâмо срце гимназије, док је Сандра Коларић говорила о своме огледу посвећеном филозофкињи Хани Арент и њеној идеји о баналности зла. Маја Јанковић је духовито развила идеје Светомира Бојанина („Школа као болест“), упозоривши на све невоље које се догађају уколико школа изгуби своју хуманистичку основу. Надахнута саопштења посебно је улепшала Николета Наглић, ученица-гитаристкиња, која је уз помоћ групе девојака извела омиљену песму Bella ciao, као и једну од антологијских композиција групе Pink Floyd, Shine On You Crazy Diamond.
Овај, 113. број часописа „Бранко“ илустрован је радовима ученика наше гимназије, а радови су посвећени Ван Гогу.
Захваљујући труди професорке Јоване Поповић, веште руке наших ученика, спојиле су песника Бранка, сликаре наше равнице (Коњовића, Кечића, Шумановића) и Ван Гога.
Редакција „Бранка“
Фотографије Дубравке Миленковић

Бранко пдф

Blog Attachment