Свечана прослава Дана школе и званично отварање Конфуцијеве учионице у Карловачкој гимназији

Свечана-прослава-Дана-школе

У Карловачкој гимназији, 1. новембра 2018. године, прослављена је 227. годишњица постојања најстарије гимназије у Срба, и на исти дан, званично је отворена Конфуцијева учионица, друга у нашој земљи, чији је циљ унапређење изучавања кинеског језика и културе како међу карловачким ђацима, тако и осталим грађанством.

Свечаној академији присуствовали су председник Покрајинске владе господин Игор Мировић, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије, господин Младен Шарчевић, шефица Канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, госпођа Дубравка Негре, секретар за образовање при Амбасади Народне републике Кине, господин Јуен Ђи Ганг, Његово преосвештенство епископ сремски, господин Василије, кинески директор Kонфуцијевог института Филозофског факултета у Новом Саду, декан Чен Хуји, председник Oпштине Сремски Kарловци, господин Ненад Миленковић, декан Филизофског факултета, српска директорка Kонфуцијевог универзитета у Новом Саду, проф. др Ивана Секеруш Живанчевић, професори, бивши и садашњи ученици и драги пријатељи.

Талентовани ученици од првог до четвртог разреда Карловачке гимназије, водили су нас на необично путовање кроз европске културе и језике и културе и језике Далеког истока, демонстрирајући своја језичка умећа и уметничку креативност. У говору секретара за образовање при Амбасади Народне републике Кине, господина Јуен Ђи Ганг, наглашена је важност улоге коју, у традиционалном пријатељатву наше две државе, имају млади, као и важност знања и изучавања језика и културе и продубљивања разумевања, размене идеја и неговања добрих међудржавних односа.

Ученици који у Карловачкој гимназији уче кинески језик као први страни језик, извели су на кинеском и српском језику, мудре изреке великог учитеља Конфуција, као и песму 朋友- “Пријатељ“ на кинеском језику, још једном показујући спој талента, знања и труда.

Веома смо поносни и почаствовани што је Конфуцијева учионица још једна потврда квалитета и посебности Карловачке гимназије.

Срећан Дан наше школе и почетак рада Конфуцијеве учионице!

 

Blog Attachment