Сусрети ученика Карловачке, Филолошке и Ваљевске гимназије

valjevo 4

У оквиру Дана школе Ваљевске гимназије организована је размена ученика Карловачке, Филолошке и Ваљевске гимназије.

У четвртак, 22. новембра и у петак 23. новембра шест ученика другог разреда  Карловачке гимназије: Теодора Бабић II6, Дијана Чуде II2, Анђелина Шиљеговић II6, Исидора Вуковић II2, Тијана Бебић II6 и Алекса Гленџа II2  са професорком Мајом Стокин били су гости Ваљевске гимназије.

Првог дана гости и домаћини пратили су представу „Професионалац“ на немачком језику. У школској библиотеци литерарна секција и Клуб читалаца Ваљевске гимназије организовали су радионицу креативног писања Читање је лековито. Ученици су разговарали и писали о лепоти и важности читања, о жанровима који их привлаче, о књижевним  делима која читају. Посебна пажња посвећена је поезији победника Поетског конкурса „Десанка Максимовић“. Учесници су се критички освртали на прочитану поезију, издавајали су антологијске стихове. Радионица креативног писањa била је у  функцији мотивисања за читање. Oсмислиле су је професорке Маја Стокин и Милена Милисављевић. У вечерњим сатима у Центру за културу чланови Драмског студија Ваљевске гимназије извели су позоришну представу „Шекспиријана“.

У петак, 23. новембра, на Дан школе Ваљевске гимназије, активностима размене литерарних секција  придружиле су се ученице Филолошке гимназије  Александра Давинић, Даница Милановић, Јелена Миловановић, Тара Сеничић, Ангелина  Церовина, Ана Милојковић и професорка Лела Росић. После посете Народном музеју, у школској библиотеци одржана је радионица креативног писања На Десанкином трагу. Учесници радионице креирали су асоцијативни речник на име Десанка Максимовић. Случајним одабиром књижевног дела Десанке Максимовић, пажљивим читањем одломака, припремали су се за писање осврта, лирских записа, жанровских варијација, како би показали тематско богатство, поетичке сродности са другим писцима.и и различите могућности читања дела Десанке Максимовић. Радови настали током радионице  биће  објављени у Алманху литерарне секције Ваљевске гимназије.

За професоре је оргаанизована посета Кули Ненадовића и манастиру Лелић. Учесници размене пратили су свечану седницу, отварање изложбе Слике сна ученице Катарине Гајић. У Ђачком клубу Гимназијалац приређена је изложба фотографија Етнолошки драгуљи Србије Томислава Грујичића, етнолога и новинара.

Ученици домаћини били су Дуња Гаврић I-6, Андријана Ивановић II-5,Ирена  Голубовић II-6, Катарина Мирковић II-6, Софија Савић III-6 и Јанко Љубичић III-5. Координатор сусрета била је професорка Милена Милисављевић.

 

Blog Attachment