Сергијев Посад и Сремски Карловци – мост пријатељства

Захваљујући сарадњи између општина, градова побратима, Сремских Карловаца и Сергијевог Посада, наши ученици су у марту ове године боравили недељу дана у том живописном руском градићу.

Сада је дошао ред на нас да угостимо делегацију из Русије. Три професорке и две ученице средње школе за кинематографију, са Oдсека чувене московске филмске академије ВГИК, боравиле су у Србији од 7. до 14. октобра.

Тим поводом приредили смо им богат програм и упознали са низом знаменитости нашег краја. У све активности су били укључени наши ђаци, за које овакви сусрети представљају сјајну могућност да кроз разговор са изворним говорницима усавршавају своје језичке вештине. Први дан посете био је посвећен Карловачкој гимназији и обиласку Карловаца. Захваљујући професорки Обренки Давидовић, у распореду за уторак нашао се и час српског језика као страног.

 Наредног дана, гости су уживали у шетњи по Новом Саду и Петроварадинској тврђави, а затим и у разгледању сталне изложбе у Галерији Матице српске. Путовање у Београд је реализовано у пратњи професора историје Дејана Ђурђева, чије су приче о минулим временима посебно заинтересовале наше колегинице и ученике из Русије. Учесници размене ће памтити и посету манастиру Ковиљ. Након излета, професорке из Сергијевог Посада су одржале радионицу за наше ђаке, и шећер на крају, радионицом за прављење чувеног карловачког куглофа, завршено је дружење тог дана.

Време пролази брзо када је испуњено садржајним активностима. Време са гостима из Сергијевог Посада заиста је пролетело. Радујемо се новим сусретима и новим утисцима са старим и новим пријатељима.

 

Blog Attachment