“Карловачка гимназија” Жарка Димића овенчана наградом “Дејан Медаковић”

Извор: РТВ

Монографија "Карловачка гимназија" Жарка Димића (Београд: Data Status, 2021) освојила је награду "Дејан Медаковић" за 2021. годину, саопштено је из Издавачке куће "Прометеј".

“Монографија др Жарка Димића о Карловачкој гимназији представља репрезентативан и раскошан каталог историјских чињеница окупљених под сводом најстарије српске гимназије. Споменица, којом се обележава 230 година од оснивања Карловачке гимназије, историјска студија, која даје пресек епоха и историјских догађаја од 18. до 21. века, летопис, у који су уписане монархије и државна уређења, попис истинске духовне елите, од митрополита карловачког Стефана Стратимировића и чувеног карловачког трговца и добротвора Димитрија Анастасијевића Сабова до данас, Карловачка гимназија је несводива и неупоредива школа у Србији.

Монографија др Жарка Димића, историјска колико и лична, објективна колико и емотивна, додирује се присно са сржном идејом награде „Дејан Медаковић“ о дугом памћењу српског народа, као и са личношћу и делом самог академика Медаковића, почасног грађанина Сремских Карловаца. Жири се, стога, једногласно определио да награду „Дејан Медаковић“ Издавачке куће „Прометеј“ за 2021. годину додели монографији Жарка Димића. У раскошној графичкој опреми, са поузданим архивским подацима и узбудљивом причом окосницом око које се конституишу дух и повесница српског народа, окупљају његови најбољи људи и изражавају најдубље слободарске тежње и духовна прегнућа, монографија Жарка Димића је достојна награде која носи име великог Дејана Медаковића. И Медаковић и Димић награђени су још за живота тиме што су обележени духом Сремских Карловаца, града-патронима српске историје и културе”, наводи се у саопштењу жирија.

На конкурс за доделу награде Дејан Медаковић у 2021. години приспело је 10 књига.