ЈАПАНСКИ СТИЛ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ ПОДРЖАЛА ПЕЧА КУЧА ИЗ ТОКИЈА

_DSC9032

Дана, 12.04. 2019, у 12 сати, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије одржан је први Печа куча догађај у једној образовној институцији у Србији.
Реч је о специфичном формату презентације: излагање о одређеној теми организовано је у 20 слајдова који се смењују на сваких 20 секунди. Сам догађај је најлакше описати као забавно и неформално окупљање креативаца који бирају оквир од 20×20 секунди да саопште нешто важно и занимљиво једни другима.
Прави рецепт да се осмисли добра Печа куча (јапански израз за ћаскање) је да
учесници прикажу оно што заиста воле. Због тога су матуранти Карловачке гимназије, у ефикасним, на моментима духовитим, а све време креативним и инспиративним презентацијама, са темом Проблем етике у савременом друштву, пренели личне утиске и доживљаје у вези са односом етике и естетике, говорили су о етици у спорту, о томе да ли роботи могу заменити човека, шта је то плацебо ефекат, какве нас то замке вребају на инстаграму, колико смо толерантни и спремни на суживот са мањинским друштвеним групама, водимо ли рачуна о животињама…
Своју вештину у беседништву су показали матуранти: Милана Терзић, Миона Блажевић, Јована Кизић, Ања Луковић, Горана Кнежевић, Теодора Зарић, Исидора Челекетић, Нина Рађеновић, Глигорије Јосимов и Катарина Чокрлић, а у пројекту су учествовали и: Мина Докић, Марија Марчета, Клаудија Фаркаш и Јелена Ракић.
Програм су водили ученици: Душица Белесијин и Момчило Росић.
Пошто се у Карловачкој гимназији од ове школске године изучава и јапански језик, било нам задовољство да представимо јапански стил у презентацији, у чијем духу је креиран и плакат и пано који су осмислили ђаци.
Иначе, прва Печа куча ноћ била је одржана у Токију 2003, а осмислили су је Астрид Kлајн и Марк Дитам. После тога су се овакви догађаји организовали у многим земљама света.
Након што се, током студијског боравка у Токију, упознала са природом и начином функционисања овог специфичног формата презентације, догађај је, уз поштовање пропозиција Печа куче, осмислила професорка књижевности Љиљана Малетин Војводић, заједно са колегиницама: Мајом Рогач Станчевић, професорком реторике, професоркама енглеског језика, Катјом Берић и Тањом Кнежевић и професорком ликовне културе, Јованом Поповић Бенишек, док им се у процесу селекције кандидата придружио и професор историје, Никола Крчмар.
Плакат (на српском, енглеском и јапанском језику) је дизајнирала ученица четвртог разреда, Софија Дамњановић.
Пано су урадили ученици: Исидора Свилар, Катарина Бијелић, Милена Мирковић, Јована Бањанин и Драгана Пујић.
Догађај је оком камере бележио Мишко Кордић, а видео-документацију је употпунила професорка Јелена Рудовић.
Захваљујемо се свим ученицима, професорима и гостима који су присуствовали догађају који је ђаке Карловачке гимназије уписао у мапу креативаца које је подржала Печа куча из Токија, а који је у Гимназији имао искључиво волонтерски карактер.

Архива догађаја на енглеском језику се налази на званичном сајту Печа Куче:
https://www.pechakucha.com/channels/powered-by-pechakucha/events/5be23eeb24d409548914165d

Љиљана Малетин Војводић, професор.

Blog Attachment