Jош један Викендијум

У суботу, 2. марта ове године, тринаесторо ученика Карловачке гимназије, у пратњи професорки Јелене Рудовић и Татјане Живковић, присуствовало је догађају одржаном у Филолошкој гимназији у Београду и притом уживало у прилици да, дружећи се са вршњацима из других гимназија, чују предавања професора са Катедре за класичне науке Филозофског факултета у Београду, као и да се опробају у калиграфском умећу.
Надахњујће предавање професора др Орсат Лигорија о латинском писму, насловљено „Латиница од А до Ш“, с освртом на утицаје које је ово писмо попримило у свом раном развоју, започело је у 9.30 часова, а после којег је уследило такође занимљиво предавање професора др Војина Недељковића, под називом „Камен, папир, et cetera“, пропраћено прегрштима палеографских и савремених примера употребе латиничног писма.
У 12.30 часова послужено је освежење за учеснике, а потом су ученици имали прилику да сами приону на свој калиграфски задатак, тј. исписивање Катулових стихова. Ову одлично вођену радионицу осмислиле су професорке Валерија Хлад и Јелена Савић.
Радни дан нам је свима брзо прошао, у сјајном расположењу, тако да овај Викендијум можда најбоље може да опише оно латинско dulce cum util
Blog Attachment