Loading ...
  • image

    Карловачка гимназија 1791.

  • image

    Гимназија пре 1938.

  • image

    Карловачка гимназија данас

  • image

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

1790. године за карловачког митрополита изабран је Стефан Стратимировић, бечки ђак, уман човек. Илирска дворска канцеларија је израдила основно писмо за Гимназију, а цар Леополд II, Дипломом га је својеручно и потврдио 11. oктобра 1791. године. Митрополит Стратимировић је приволео богатог карловачког трговца Сабова да новац који је желео да издвоји у добротворне сврхе, употреби за оснивање гимназије. Димитрије Анастасијевић Сабов дао је 20.000 форинти у сребру. Њему су се придружили и други имућни Срби из Карловаца, прикупивши још 13.100 форинти. Митрополит Стратимировић је 15. Августа 1791. године известио илирског дворског канцелара о жељама Срба да отворе своју гимназију, о прикупљеним средствима и молбом се обратио да се Сабов одликује за своје доброчинство. Тада је основана наша гимназија. Гимназија, ипак, није почела да ради 1791.године. Цар Фрања I је, после свих перипетија, 12. децембра 1792. године потврдио друго закладно писмо и одобрио наставни програм Гимназије. Тако је, након годину дана одлагања, за које је време паторонат Гимназије отворио припремну школу, Гимназија почела рад.

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДА УЧЕНИЦИМА СРЕДЊИХ ШКОЛА ЗА ПОСТИГНУТЕ УСПЕХЕ НА ПРИЗНАТИМ ТАКМИЧЕЊИМА У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ У ТОКУ КАЛЕНДАРСКЕ 2019. ГОДИНЕ

Обавештење о почетку школске године

Настава почиње 1.9.2020. ГОДИНЕ. I и III разред – преподневна смена (7.30 часова) II и IV разред –послеподнева смена (13.30 часова)

price and packages-Call-to-action-Icon

Славимо 225 година постојања. У те године уткано је много прича, а приче стварају људи. Поносни смо на сваког ђака који је део велике породице оних који су овде провели своје средњошколске дане. Већина професора су такође карловачки ђаци.