Јовани Смиљанић уручена Награда „Филип Француски”

На завршној свечаности у Карловачкој гимназији, 15. јуна 2023, уручена је ПРВА награда 16. литерарног конкурса „Филип Француски” за најбољу кратку причу, на тему „Забрањена зона”, Јовани Смиљанић.

У образложењу жирија стоји: на овогодишњи конкурс стигла је двадесет једна прича из девет градова. Тема је била инспиративна и за све је ауторе имала различита значења, али је истовремено била провокативна у смислу тражења излаза, тачније, слободе, простора без силе и пресије, што одликује скоро сваки од ових младих рукописа. Чланови жирија имали су тежак задатак с обзиром на висок квалитет свих пристиглих радова.

Највише гласова и ПРВУ награду освојила је ЈОВАНА СМИЉАНИЋ, ученица ФАР III Медицинске школе „7. април“, за причу под насловом „Забрањена зона” (шифра: Малина). Аутор друго награђене приче, такође с насловом „Забрањена зона”, ученик је I-1 разреда Гимназије „Светозар Марковић“ у Суботици, ПЕТАР ЈОВИЧИЋ. Његова прича била је потписана шифром Зелени колибри. Трећу награду добија ПАВЛА ПЕТРОВИЋ, ученица I-3 разреда Карловачке гимназије, за причу под насловом „Укус киселе кише” (шифра: Федериго Алберти).

Награде – комплете књига и диплома обезбедили су Фонд „Филип Француски”, Карловачка гимназија и породица Француски. Награду је уручио Игор Француски, Филипов брат.