Фонд “Иван Радоњић” резултати конкурса

Фонд  „Иван Радоњић“ сваке године расписује Конкурс за кратку причу на којем право учешћа имају матуранти Карловачке гимназије. На овогодишњем конкурсу награђени су аутори:

 

  1. Војин Рудовић за причу „Сва моја острва“
  2. Марија Кузмановић за причу „Воз“
  3. Матеја Карделис за причу „Кратка прича“

Добитницима су награде уручили представница Фонда проф. Мирјана Торачки и директор Радован Ковачевић на Завршној свечаности посвећеној матурантима, у Дворској башти, 19. јуна 2020. године.

 

Проф. Јелена Марјановић

 

 

Реч жирија

 

Ове године наставак традиције расписивања конкурса за најбољу кратку причу био је у озбиљном искушењу, због епидемије Covid-19 и строгих мера карантина, размишљали смо на који начин да дођемо до прича наших матураната.

На предлог директора, господина Ковачевића, обавештени су сви матуранти путем имејла о условима конкурса и начину слања прича.

На наше велико задовољство стигло је 13 прича, шифрованих и по свим правилима заштићених.

Комисија Фонда  „Иван Радоњић“ састала се у среду, 10. јуна 2020. године, у следећем саставу: Радован Ковачевић, Мирослав Радоњић, Пламенка Вулетић, Иван Финк, Мирјана Торачки, Сандра Урбан, Косовка Шарац, Олга Луковић, Миња Васић, Јована Шућов и ученица Анђела Ракитић.

На основу тајног гласања добили смо следеће резултате: прича под шифром „Грегорсамса“ добила је  осам поена и освојила треће место; прича под шифром „Воз 13 воз“ oсвојила је друго место са 10 поена, а прича под шифром „Сва моја острва“ освојила је 13 поена и самим тим постала првонаграђена.

Дешифровањем откривамо да је првонаграђени матурант IV2 одељења Војин Рудовић, другонаграђена је Марија Кузмановић из IV6, a трећу награду добио  је Матеја Карделис ученик IV2.

Прву награду чини графика „3/8“ аутора Николе Драгина, поклон Академије уметности у Новом Саду, као и свих претходних година, диплома и фигурина „Пинго“. Другонаграђени и трећенаграђени добијају књиге, поклон наше школе.

Жири је констатовао да су овогодишње приче подједнако добре, квалитетне, показују одличну писменост и солидан речник наших матураната.

Теме су занимљиве и по мишљењу нашег жирија подсећају на инсерте из филмова или појединих романа. Примећује се утицај Кафке са освртом на прилике у којима прича настаје (изолација), у неким причама блиским сновима, предели нестају у магли, постају метафора неодређености, непрозирност, тако карактеристичних за данашње време.

Првонаграђена прича одудара од наведеног, прожета је лепотом природе, вечне загледаности у воде, небеса, тежњом да се пронађе спокој у хармонији природе, у тој вечној дивоти коју тако мало чувамо. Прича опомиње!

 

Проф. Мирјана Торачки

 

Награђена прича

Blog Attachment