У СУСРЕТ ВЕЛИКОМ ЈУБИЛЕЈУ КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Од оснивања Карловачке гимназије ове године навршава се 230 лета, и док је још увек неизвесно због развоја епидемијске ситуације хоће ли бити традиционалне свечане академије 1. новембра, поуздано се зна да ће тај велики јубилеј бити обележен двема изложбама и монографијом из пера др Жарка Димића.

Захваљујући сарадњи коју је лане школа успоставила са установама и институцијама културе из Новог Сада и Сремских Карловаца, поменуте изложбе плод су склопљеног партнерства са некима од њих.

– Прва изложба треба да буде отворена половином маја у Музеју Војводине у Новом Саду – каже директор Карловачке гимназије Бранко Стојков. – Поставка треба да садржи културно наслеђе школе. Према договору, биће изложени ретки примерци књига из спомен-библиотеке, а публика ће имати прилике да види и нешто из Волнијевог хербаријума. Остатак поставке чиниће експонати који говоре о прошлости Карловачке гимназије, а чувају се у Музеју Војводине. Чарна Милинковић и Лидија Мустеданагић су задужене за прву изложбу, а постоји идеја, пошто имамо специјално одељење надарених ђака за историју и географију, да и они учествују у постављању експоната.

Погледајте вест на www.dnevnik.rs