Учешће на регионалној конференцији БаЛМУН

21 ̶ 23. 4. 2023.
 
Конференција БаЛМУН (Banja Luka International Model United Nations) чији је домаћин Гимназија Бања Лука, одржана је 10. пут од 21. до 23. 4. 2023.године. Учествовало је 320 ученика узраста од 14 до 19 година из 8 држава и 23 школе. Конференција подразумева тродневну симулацију рада Уједињених нација која укључује следеће комитете: економско-социјални, безбедносни, друштвено-хуманитарни и комитет за заштиту околине, чије су теме ове године биле сукоб Израела и Палестине, питање деце у оружаним сукобима, дуготрајне последице руско-украјинског рата и ковида 19 на светску економију, права жена у Ирану и загађености ваздуха.  
Циљ ове конференције је изналажење решења и доношење резолуција за разне проблеме у свету кроз дискусију, преговоре и дебату на енглеском језику, на формалан начин и у складу са радом Уједињених нација. Ученици играју улогу дипломата и свака делегација представља по једну земљу чланицу УН, али не своју. Ученици дипломате пре конференције истражују своје теме и праве нацрте резолуција са становишта земаља које представљају. Тако су млади људи у прилици да прошире своје видике, постану осетљивији за проблеме са којом се свет суочава, унапреде своје образовање и информисаност, и постану грађани света спремни да га унапреде. Сваки комитет се састаје на раличитим локацијама у Бањалуци, па су на тај начин ученици били у прилици да посете објекте од великог културног значаја у граду, попут Народне библиотеке и Народне скупштине Републике Српске. 
На конференцији су учествовале три ученице првог разреда наше школе: Маша Жорић и Жељана Барбул (I1) и Дуња Дробњак (I5) које су понеле сјајне утиске о развијању својих вештина и компетенција за преговоре, дискусије и доношењу резолуција о темама од светског значаја, усавршавању формалног изражавања на енглеском језику, као и о дружењу са вршњацима из различитих земаља са којима су остварили лепа пријатељства. Веома позитиван утисак оставили су и гостољубиви домаћини и лепота Бањалуке. 
За професоре је ово било, такође, врло занимљиво, поучно и лепо искуство. Имали смо прилике да упознамо ученике у другом светлу, видимо како изгледа рад УН, упознамо се са колегама из региона, разменимо искуства, утиске и сећања и уживамо у лепом зеленом граду на Врбасу. 
 
Професор енглеског језика
Наташа Самарџић
Blog Attachment