УСКРШЊЕ ЈАЈЕ – ДУШОМ ОСЛИКАНО

Ученице Карловачке гимназије, Маша Милков (III3) и Милана Стојановић (III5) учествовале су на Ускршњој ликовној радионици, која је одржана у суботу, 24. априла 2021. у Културној станици „Свилара“,  у Новом Саду. Ова радионица је одржана у организацији ОШ „Иван Гундулић“, удружења „Алмашани“ и КС „Свилара“. Радионицом је руководила професорка ликовне културе Снежана Мандић – саветница и спољна сарадница Министарства просвете, у сарадњи са менторком, професорком ликовне културе, Јованом Поповић Бенишек.

Ускршње јаје – душом осликано

У својој облој једноставности и чистоти, јаје крије највеће тајне рађања, живота и постанка. Вековима старо, а увек ново, ускршње јаје позива на радост. Ако се пажљиво загледате у белину љуске, открићете да се у њој крије вечита инспирација за стварање лепоте. После дуге и успаване зиме у којој влада одсуство светлости и боја, улепшајте својом маштом и креативношћу још један пролећни празник, уткан у душу, у љубав и веру.

Пронађите инспирацију у природи и у традицији, служите се симболиком боја. Црвена је успомена на Исуса Христа и представља веру и снагу; зелена је симбол младости, наде, раста; златна – божанска природа, снага и мудрост; љубичаста – моћ, богатство и достојанственост. Жута представља светлост, сунчев сјај, радост; плава – небо, слободу и духовну ширину, а бела: безгрешност, невиност, душевну чистоту…

Гигантска јаја севнуће пред вама попут чудноватог изазова! Нека се око ускршњих јаја обмота разиграно коло биљних, животињских, геометријских и историјских мотива, који су попут орнамента утиснути у наше душе, као у зидине средњовековних манастира.

Саветница – спољна сарадница Министарства просвете

Снежана Мандић

Blog Attachment