ТРОЈЕ КАРЛОВАЧКИХ ЂАКА У ФИНАЛУ 30. ПОЕТСКОГ КОНКУРСА „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ”

На финалној вечери 30. поетског конкурса „Десанка Максимовић” за најбољу песничку збирку ученика средњих школа и гимназијалаца, 16. маја 2022, у свечаној сали Ваљевске гимназије, учествовало је троје ђака наше школе – матуранткиња Данијела Миленковић, ученик трећег разреда Душан Слијепчевић и Јована Анђелић, ученица првог разреда. Они су са својим збиркама песама били међу петнаесторо најбољих, које је, међу чак 49 поетских збирки, изабрао жири у саставу: академик Матија Бећковић, песник, Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге и др Вера Ваш, професорка књижевности.

Свих петнаест финалиста – из Бањалуке, Рожаја, Бруса, Новог Сада, Сремских Карловаца, Пожеге, Београда и Стокхолма – представило се публици читањем своје поезије, а за најбољег међу њима жири је прогласио Миомира Милосавца, ученика Гимназије „Светозар Марковић” из Новог Сада. Сви учесници и учеснице, као и њихови професори и професорке, награђени су пригодним поклонима и уручене су им дипломе 30. конкурса.

Пре финалне вечери одржана је промоција књиге ПЕСМЕ прошлогодишњег лауреата, Константина Филиповића, тада ученика треће године Ваљевске гимназије, а сада ученика завршне године Карловачке гимназије. О збирци су говориле ученице Ваљевске гимназије, а аутор је прочитао неколико песама.

Константин, Данијела, Душан и Јована дивно су провели овај мајски дан у Ваљеву и Бранковини са својим вршњацима, домаћинима и са својим професоркама књижевности – Сандром Урбан, Љиљаном Малетин Војводић и Мајом Стокин.

Blog Attachment