СEМИНАР НАСТАВНИКА ИСТОРИЈЕ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У свечаној сали Карловачке гимназије, 18. септембра 2021. године, организовано је предавање/обука за наставнике историје у вези са извођењем наставе у другом разреду гимназије специјализованог одељења за ученике са посебним способностима за историју и географију. Реализатори обуке су били проф. др Небојша Порчић са Филозофског факултета у Београду и Небојша Шулетић са Балканолошког института у САНУ. Семинар су отворили директор школе Бранко Стојков и Милош Благојевић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у присуству Радивоја Стојковића, председника Националног просветног савета и тринаест наставника историје из читаве државе.

Обука под називом Јачање капацитета и професионалних компетенција наставника историје у гимназијском образовању организована је с циљем да се појача методолошки приступ у извођењу наставе историје и укаже на значај проблемске интерпретације и питања узрочности у важним друштвеним и политичким појавама. Нарочито је важно да се у реализацији појединих наставних тема користе сазнања која нуде помоћне историјске науке. 

Домаћини предавања били су наставници историје Карловачке гимназије, који су остварили одличну сарадњу са  колегама из нишке, сомборске и две београдске гимнaзије, као и са универзитетским професорима. Та сарадња ће се наставити како би се још више побољшао квалитет наставе, пре свега, у одељењима за талентоване историчаре.

Никола Крчмар

Blog Attachment