Свечано отварање реновираних кабинета за руски језик

У Карловачкој гимназији је 22. децембра 2023. свечано обележено отварање двеју реновираних учионица за руски језик.
Прослави су присуствовали и уважени гости: амбасадор Руске Федерације у Србији, Његова екселенција Александар Харченко-Боцан, заменик начелника Управе за спољноекономске и међународне везе града Москве Јевгениј Дридзе, заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов, саветница заменика генералног директора НИС-а Снежана Лакићевић, директор Руског дома у БеоградуЈевгениј Баранов, потпредседник Фондације „Нова имена“Aлександар Петросјан, председник Општине Сремски Карловци Александар Стојкечић, помоћница покрајинског секретара за образовање Милица Вучићевић и начелник Градске управе за образовање Радован Ковачевић.
Свечаност је почела извођењем Химне карловачких ђака, а након тога присутнима се обратио директор Карловачке гимназије, Бранко Стојков, који је изразио захвалност влади града Москве и компанији НИС, као и свим људима који стоје иза пројекта модернизације учионица. Амбасадор Александар Харченко-Боцан истакао је да Руска Федерација поздравља изучавање руског језика и да је спремна да у томе максимално помогне. Јевгениј Дридзе је исказао задовољство реализацијом овог пројекта са вером да ће служити свом циљу, а то је промоција руског језика у Србији.
Програм су водили ученици I-3 одељења Уна Медић и Јаков Љубичић. Громогласан аплауз је одјекивао салом након виртуозних интерпретација класичних композиција наших драгих гостију, стипендиста Фондације „Нова имена“ – пијанисте Љева Бакирова и виолинисте Сергеја Мкртчјана. Ови млади уметници победници су бројних престижних руских и међународних такмичења, а солистичке концерте су имали на најзначајнијим сценама Русије.
Анжелика Рилскаја и Никола Стајић, ученици I-3 одељења, оживели су на сцени одломак из новеле А. С. Пушкина „Госпођица-сељанка“. Ученице Теодора Силард (III-3) и Антонина Граматчикова (I-3) надахнуто су казивале стихове великих руских песника В. В. Мајаковског и С. А. Јесењина, док су матуранти Христина Бјелајац, Анђела Росић, Јелена Јелић и Данило Јовановић забавили публику скечом о мукама и радостима учења руског језика.
Прослава се завршила очаравајућим нотама руске народнепесме „Ој, то не вечер“, а хором је дириговала професорка музичке културе Мила Латиновић.
Срећни смо што ће наши талентовани ђаци од наредног полугодишта похађати наставу у савремено опремљеним кабинетима за руски језик и тамо унапређивати своја језичка знања и вештине. Ова донација, за коју смо изузетно захвални, доприноси не само афирмацији руског језика и културе, већ генерално промоцији правих вредности, као што су знање и образовање.
Blog Attachment