СВЕТОСАВСКИ КОНКУРС ШКОЛСКЕ 2020/2021. ГОДИНЕ

По пропозицијама овогодишњег Светосавског конкурса Епархије сремске, до петка, 22. јануара 2021. године, четрнаест кандидата је предало своје кратке приче, есеје и песме на задате теме:

  • Растко и савремена омладина – не задовољити се пролазним, површним, свакодневним, зар то није став младости према стварности? (Свети Јустин Поповић)
  • Пред иконом Светог Саве – „Ој, ти српски светитељу“ (Алекса Шантић)
  • Лик онога ко познаје Бога и твори Његову вољу
  • Књига која нас подсећа на Путоводитеља на стази у живот вечни
  • Ко са извора живе воде Светосавља пије, никада неће ожеднети

 

Овогодишњи радови ученика били су садржајно и стилски занимљиви, често нетипичног приступа теми и зато је било тешко определити се за три најбоља. Из приложених есеја, кратких прича и песама, према нашој процени, издвојило се три рада која смо рангирали на следећи начин:

  1. Прво место освојио је ученик Лука Којда (I1) са кратком причом: „Ко са извора живе воде Светосавља пије, никад ожеднети неће“. Стилски добро уобличена и писана чистим језиком, она тематизује дијалог приповедача са ликом Светитеља пред собом и у себи, приказујући аутентичан сусрет савременог младог човека са хришћанским вредностима, његове дилеме и странпутице.
  2. Друго место освојио је ученик Душан Слијепчевић (II4) са песмом „Растко и савремена омладина − не задовољити се пролазним, површним и свакодневним, зар то није став младости према стварности?“ Писана слободним стихом, издваја се савременим језиком и приступом, одсуством општих места, као и јасним покушајем да тему третира на нов начин, што појачава доживљај искрености увида лирског субјекта.
  3. Треће место освојила је ученица Андреа Оука (II2) са лирском минијатуром „Растко и савремена омладина − не задовољити се пролазним, површним и свакодневним, зар то није став младости према стварности?“ Лексички богата и стилски занимљива поетска минијатура Андрее Оуке даје портрет Светог Саве, настојећи да у низу познатих историјских података о Светитељу пронађе личну перспективу и да их прикаже из визуре младе особе, приближи времену у којем живи и својим вршњацима.

 

По свом квалитету се издваја и есеј ученице Марије Цвитановић (IV1) – писан у духу хомилитичке традиције, он успоставља паралелу између искуства богатог младића из јеванђеоске приче, који после разговора с Христом одлази тужан јер нема довољно духовне снаге, и искуства Растка Немањића, суоченог са истом дилемом између два добра: световног и духовног живота.

Желимо да похвалимо све ученике који су својим радовима допринели вишем квалитету Светосавског конкурса. Осим награђених и поменутих, своје текстове су послали још и:

Јелена Јелић (I3), Драган Радаковић (I5), Андрија Галовић (II1), Мила Пајић (II1), Горан Торло (II4), Емилија Стојановић (II4), Ива Јаковљевић (II6), Исидора Антонијевић (IV4), Божидар Миловац (IV5) и Јелена Ћаћић (IV5).

О квалитету радова одлучивала је следећа комисија: Петар Николић, професор верске наставе, Славица Шокица, професорка српског језика и лингвистике и Маја Рогач Станчевић, професорка реторике и беседништва.

 

Маја Рогач Станчевић

 

Ко са извора живе воде Светосавља пије – Лука Којда

Blog Attachment