СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Школска слава Свети Сава свечано је прослављена у Карловачкој гимназији, 27. јануара 2023. године, Светосавском академијом, коју су извеле три сремскокарловачке школе: Богословија „Светог Арсенија“, Основна школа „23. октобар“ и Карловачка гимназија. 
Светосавкој прослави као домаћини и драги гости присуствовали су: Његово преосвештенство Владика јегарски господин Нектарије, викар Патријарха српског, Александар Саша Стојкечић, председник Општине Сремски Карловци, представници Турског института за културу: “Yunus Emre” из Београда, Весна Чолић, директорка ОШ „23. октобар“, Јован Милановић, ректор Богословије „Светог Арсенија“, професори и ученици све три школе, родитељи и многи други.
Хор Карловачких ђака, који чине ученици Карловачке гимназије и Богословије, започео је програм интонирањем Химне Светом Сави. Директор Карловачке гимназије, господин Бранко Стојков, пожелео је добродошлицу гостима, професорима и ученицима и у свом говору се присетио животног и духовничког пута Светог Саве и његовог значаја за развој просвете у Србији и подизање свести у народу о значају учења. Директор је истакао колико је важно да три школе Сремских Карловаца заједно обележавају школску славу Свети Сава и радост због настављања ове традиције.
Светосавску беседу говорио је професор господин Растислав Стојсављевић. Он је у свом запаженом наступу препознао значај светосавског пута у различитим периодима у Србији, истакавши важност ових вредности у преломним историјским тренуцима и то највише у претходна два века.
Његово преосвештенство Епископ јегарски господин Нектарије, викар Патријарха српског, доделио је награде ученицима чији радови су били најбољи на књижевном конкурсу који традиционално расписује Епархија Сремска и инспирисан је ликом Светог Саве. Најбољи рад написала је Јована Анђелић, ученица II5, друго место припало је Милици Гајић, ученици II4, а треће Катарини Круљ из II6 одељења. Јована Анђелић је прочитала првопласирану песму о Светом Сави.
Ученици Богословије „Свети Арсеније Сремац“ извели су први део програма. Они су надахнуто и лепо говорили одломак из Жичке беседе Светог Саве и друге прозне и поетске записе. У прелепом музичком делу програма појао је Квартет ученика Карловачке Богословије и изведена је једна музичка нумера на клавиру.
Други део програма извели су ученици Карловачке гимназије, који су били и водитељи програма. Речима умних људи, попут Исидоре Секулић, Николе Тесле и Михајла Пупина, и поетским остварењима, које су надахнуто говорили, указали су на значај Светосавља и његов утицај на свест народа о потреби развоја образовања у Србији.  
 
Хор Карловачких ђака отпевао је песму Востани Сербије и оставио снажан утисак, као и ученица Карловачке гимназије Ана Стефанов која је употпунила програм отпевавши две песме на изворни начин.
Светосавску академију је завршио диван наступ ученика Основне школе „23. октобар“. Они су се представили песмом Свети Сава у изведби хора, рецитаторским наступом групе ученика и вешто изведеним, веселим, фолклорним сплетом песама и игара. 
Програм су припремили: професорка госпођа Ружица Морошев која је водила хор ученика основне школе, професорка госпођа Данијела Милановић која је припремила рецитал ученика основне школе, 
професор господин Ненад Војводић, који је припремао ученике Богословије, професор господин Растко Павлов, који је руководио хором Карловачких ђака, професорке госпођа Јелена Марјановић и госпођа Славица Шокица, које су припремиле наступ ученика Карловачке гимназије.
Blog Attachment