ПРОМОЦИЈА МАТУРАНТСКИХ ЗБИРКИ ПЕСАМА ETYMOS И ПИЈАВИЦЕ

У Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, у среду, 15. јуна 2022, представљене су матурантске збирке песама – ETYMOS Данијеле Миленковић и ПИЈАВИЦЕ Константина Филиповићау издању Карловачке гимназије. О књигама су говориле и разговор с ауторком и аутором водиле матуранткиње Лена Бурсић и Маша Милков.
 
Лена Бурсић представила је књигу Данијеле Миленковић као спој лингвистике, књижевности и ликовне уметности, као поезију која приближава читаоцу настанак језика и писма и човеков однос према њима. Збирка ETYMOS у знатној је мери херметична, па је ауторка, одговарајући на питања, одгонетала њену суштину, говорећи о структури и композицији, о Винчанском писму као теми свог матурског рада и идеји од које је кренула пишући ове песме, о утицају бајки, поезије Момчила Настасијевића и Васка Попе, геометрије, свог научног рада о „Јежевој кућици” Бранка Ћопића итд.
 
„Збирка песама ПИЈАВИЦЕ самим насловом наговештава да нас између корица чека прочишћење”, истакла је Маша Милков представљајући већ другу објављену књигу Константина Филиповића. Она је публици скренула пажњу и на то да ове песме обилују мотивима воде, ваздуха и светлости и да се читањем Филиповићеве поезије читалац расхлађује и трезвеније посматра тескобу света. У разговору с аутором чули смо да песме задиру у прва сећања – на мајку и прародитељку, враћајући нас у време пре технологије и тежине садашњице, да филозофска сфера ПИЈАВИЦА пропитује нашу сврху на овој планети, као и усамљеност изузетног појединца, да је збирка последица изласка из једне интензивне религиозне фазе… Аутор је на питање из публике одговорио како је довео у везу младу Гојковицу из народне песме „Зидање Скадра” и митског јунака Сизифа у својој провокативној песми „Гојковица”.
 
Уредница обе књиге је Сандра Урбан, професорка књижевности, која је и ауторка поговора у ПИЈАВИЦАМА. Поговор у књизи ETYMOS написала је Славица Шокица, професорка лингвистике.
Blog Attachment