ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ И ПРОСЛАВА ДАНА УСТАВНОСТИ

16/17. МАЈ 2023.

У току прошле недеље двапут смо обележили Дан уставности Краљевине Норвешке – 16. маја у Свечаној сали наше гимназије, а онда и наредног дана на пријему у Амбасади.

Директор Бранко Стојков, професорке Љиљана Малетин Војводић, Марина Крџавац и Милица Гагић, заједно са 11 матураната Карловачке гимназије на смеру живи језици – норвешки језик (Ума Зубан, Мила Дугалић, Јована Грабеж, Мина Петровић, Ања Пршо, Милица Милуновић, Ива Миоковић, Јелена Кузмановић, Марко Бабић, Душан Слијепчевић и Андреј Шимала) позвани су на пријем у Амбасаду Краљевине Норвешке у среду, 17. маја 2023. године.

Повод је био обележавање 17. маја, Дана уставности Краљевине Норвешке. Том приликом нас је поздравио и Њ.Е. Јерн Еуген Јелстад, амбасадор Норвешке у Београду.

Друга генерација матураната управо завршава своје средњошколско образовање и овим позивом указана им је велика част.  Ученици су се представили на најбољи могући начин, и сви заједно смо уживали у формалном и неформалном разговору, као и у типичним норвешким јелима.

Овом приликом захваљујемо се Амбасади на позиву.

 

Дан раније, 16. маја 2023. године, прославили смо овај битан дан и у просторијама наше гимназије. Тог дана су нам у гостима били и ученици од 1. до 3. разреда Филолошке гимназије у Београду, заједно са својим професоркама норвешког језика Бојаном Максимовић и Данијелом Живковић. У гостима нам је била и др Наташа Ристивојевић-Рајковић, професорка на Катедри за скандинавистику на Филолошком факултету у Београду.

Уживали смо у угодном програму и разним посластицама, а гимназијалци су размењивали утиске везано за учење овог скандинавског језика.

Надамо се да ћемо се и следеће године окупити и у још већем броју обележити 17. мај, као и да ће се наставити сарадња између двеју школа и Филолошког факултета!

 

Професорке норвешког језика,

Марина Крџавац и Милица Гагић

Blog Attachment