Предавање о Милеви Марић Ајнштајн и промоција романа Г. Грејсон „Ајнштајн и ја”

У оквиру програмског лука Калеидоскоп културе као део програма Фондације „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе” y Свечаној сали Карловачке гимназије одржано је предавање „Прва хероина у српској науци – Милева Марић Ајнштајн”, а поводом представљања романа АЈНШТАЈН И ЈА ауторке Габријеле Грејсон, у издању Академске књиге из Новог Сада. О књизи и Милеви Марић Ајнштајн говорила је проф. др Горана Раичевић, са Филозофског факултета у Новом Саду и некадашњи карловачки ђак, а о превођењу овог романа с италијанског језика и с каквим се све изазовима суочила у том процесу пред пуном салом ђака откривала је тајне преводитељка Кристина Копрившек. Модераторка догађаја била је Сандра Урбан, професорка књижевности у Карловачкој гимназији.
 
* * *
Габријела Грејсон, ауторка романа „Ајнштајн и ја“, завршила је студије нуклеарне физике у Милану и неко време радила у Паризу на пројекту убрзања атомских честица. Ову научницу, која је и списатељица, и новинарка, и редитељка, и глумица, италијански медији називају „рок звездом физике“ и „револуционарком у популаризацији физике“.
 
Габријелу Грејсон нарочито интересује живот и рад познатих научница па је тако, између осталог, написала књигу есеја „Шест жена које су промениле свет”, илустровану књигу за децу „Супержене!“, са 20 прича за лаку ноћ о научницама које су мењале свет, и изводи својe позоришнe монологe „Две жене са X-зрацима: Марија Кири и Хеди Ламар“, „Квантни монолог”, „Ајнштајн и ја”…
 
Након истраживања у Цириху и Берну, на научним институтима и универзитетима, у септембру 2018. објављује роман „Ајнштајн и ја“. Од овог романа надаље почиње њено приповедање о Милеви Марић, петој жени икада примљеној на студије на престижни Политехнико у Цириху (1896. године). Императивом сматра исправљање неправде према великој српској научници, којој због посвећености породици и супругу Ајнштајну у историји науке није припало место које заслужује. Габријела Грејсон је званично затражила од Универзитета у Цириху да се Милеви Марић Ајнштајн постхумно додели диплома и од тог захтева, како каже, неће одустати.
 
Ауторке фотографија:
Уна Грбић, Мила Рибар и С. Урбан
Blog Attachment