Посета кинеског директора Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду

IMG-da224a3edeec96e65fd297efba05aabd-V

Посета господина Чен Хуија, кинеског директора Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду,  у пратњи лекторки са Конфуцијевог института

На позив директора Карловачке гимназије, господина Бранка Стојкова,  9. маја 2022. године, уприличена је посета Карловачкој гимназији од стране кинеског директора Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду, господина Чен Хуија и три лекторке са Конфуцијевог института. Велико  задовољство и част нам је указана што су кинески директор и лекторке, после две године, посетили нашу школу и разговарали са нашим директором и професоркама кинеског језика о значајним пројектима и међусобној сарадњи, како у претходном периоду тако и убудуће. Најважнији догађај, о којем је било речи на састанку,  организација је републичког такмичење из кинеског језика за средњошколце, под називом „Кинески мост“, које ће се ове године по први пут одвијати у Свечаној сали Карловачке гимназије и то 4. јуна 2022. године. Тим поводом најављено је и присуство представника амбасаде Народне Републике Кине у Републици Србији у нашој гимназији. Сви средњошколци из Републике Србије који уче кинески језик и изучавају кинеску културу демонстрираће своје знање, таленте и вештине, а победник такмичења из старије групе ће представљати нашу земљу на светском такмичењу за средњошколце, које се сваке године у новембру месецу одржава у НР Кини. 

Због тренутно лошије ситуације у вези са пандемијом Ковида 19 у НР Кини, не може се прецизно планирати реализација једносеместралних и годишњих стипендија, као ни ђачких путовања на летњи камп у Кину, али је исказана обострана жеља да се настави промовисање кинеског језика и културе и охрабри и појача заинтересованост ученика. Посебно је наглашен значај добре и успешне међудржавне сарадње наших земаља како у области образовања, тако и у другим областима, као и жеља да се она настави и убудуће.

Изражено је и обострано задовољство због добре и успешне сарадње између Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду и Конфуцијеве учионице у Карловачкој гимназији, упркос потешкоћама и препрекама којима смо били изложени услед специфичне ситуације у свету последње две године.

Љубица Чуданов

Blog Attachment