ПЕСНИЦИ КАРЛОВАЧКЕ У ВАЉЕВСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У недељу, 16. маја, на дан рођења наше велике песникиње, по 29. пут је у Ваљевској гимназији одржан Поетски конкурс „Десанка Максимовић“. Право учешћа на конкурсу имају редовни ученици средњих школа Србије и свих крајева бивше Југославије који пишу на српском језику.

Жири радиу саставу: Драган Лакићевић, песник и главни уредник СКЗ (председник), академик Матија Бећковић, песник и др Вера Ваш, професор српског језика и књижевности у Ваљевској гимназији.

Конкурс заједнички расписују Ваљевска гимназија и Српска књижевна задруга, а додељују се Прва, Друга и Трећа награда. Прва награда подразумева и штампање збирке песама која се промовише наредне године.

Победник 28. Поетског конкурса је АЛЕКСА ВИЛИЋ, ученик Карловачке гимназије. Његова збирка „У ноћи када је црвени месец плакао“ је одштампана и представљена на финалној свечаности.

Ове године, на 29. Поетски конкурс ”Десанка Максимовић” пристигле су 34 песничке збирке. У финални део жири је уврстио песничке збирке  десет младих песника. Финалисткиње Карловачке гимназије биле су ученице Хелена Будимир 4-1 и Николина Дикић 4-6. Њихов ментор је Маја Стокин.

Сви учесници и њихови професори су награђени дипломама и књигама које су даровали Ваљевска гимназија, Српска књижевна задруга и Задужбина „Десанка Максимовић“.

О поезији награђених песника, о песничким збиркама  победника 27. и 28. Поетског конкурса, Ленке Настасић и Алексе Вилића, као и о поезији финалиста 29. Поетског конкурса, стручно, критички надахнуто и подстицајно је говорио председник жирија, песник Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ, уз напомену да је ове године било највише збирки песама са љубавном тематиком.

О Ваљеву као граду уметника и песника, о његовој славној историји, својим лирским почецима и стваралачким немирима у време док је и сам био ђак Ваљевске гимназије, о потреби песника да стихом упуте изазов и себи, и друштву, и природи, присећајући се низа занимљивих примера из свог искуства, говорио је песник Матија Бећковић, дарујући потом сваком учеснику по једну штампану брошуру са неком од својих поема.

Гости и домаћини су пре финалне свечаности у Ваљевској гимназији, посетили Бранковину и положили цвеће на Десанкин гроб, а после завршеног програма, пред спомеником песништву у лику Десанке Максимовић, после полагања цвећа, млади песници су говорили своје стихове у спомен великој песникињи.

Blog Attachment