ЛАТИНСКА ЛЕТЊА ШКОЛА У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

68623795_2398603943510116_7620440394597138432_n

У петак, 23. августа, завршена је овогодишњa Латинска летња школа — Collegium Carolivicanum.

На завршној приредби одржаној у Свечаној сали Карловачке гиманзије полазници летње школе су пред публиком показали знање и вештине стечене током осам дана изучавања латинског и грчког језика на латинском. Осим певања, свирања и глуме, којима су се гимназијалци и студенти заједно са својим наставницима бавили током ваннаставних активности у вечерњим сатима, полазници су на свечаности имали прилику да покажу и резултате свог рада у оквиру саме наставе и приближе аудиторијуму природу уложеног напора да се на латинском и грчком не само учи и говори, већ и пева, глуми и пише.

Свечаност је отпочела песмом на грчком језику Сикилов епитаф, што је, важно је наглaсити, најстарији сачувани нотни запис. Уследиле су песме сценске кантате Carmina Burana — Fas et nefas ambulant, Bacche, bene venies и уводна песма у литургијску драму Ludus Danielis у хорском извођењу, док је средњовековну песму Stella spendens у соло извођењу отпевала Милица Јанковић, студент класичних наука, а уз пратњу флаутисткиње и ученице трећег разреда Математичке гимназије у Београду, Милене Недељковић.

Неки од задатака млађе групе током осмодневне наставе били су управо писање бајки и басни на основу цртежа и слика. Тако је матурант Треће београдске гимназије, Дуња Жарковић, на латинском написала Басну о гаврану, зецу и јежу, ученица првог разреда Пожаревачке гимназије, Ана Грујић, публици је представила приказ басне Патка и кокошка, док је ученица другог разреда Ваљевске гимназије, Андријана Ивановић, на латинском је написала бајку Златокоса и три медведа.

Студент прве године класичних наука, Алекса Кривошија, представио је публици превод приче о праведноме Ракоку из Елијанових Приповести са латинског на грчки, чиме се исцрпно бавила старија група полазника Латинске летње школе током наставе грчког језика.

И ове године на завршној свечаности имали смо прилику да погледамо представу насталу током трајања Латинске летње школе, а овај пут био је то одломак из Плаутове комедије Хвалисави војник. Завидним глумачким талентом и свакако изврсним знањем и окретношћу у употреби латинског језика ову представу зналачки су одиграле ученице другог и трећег разреда Филолошке гимназије у Београду, Теодора Гардовић, Малина Петровић, Марија Николић и ученица првог разреда Пожаревачке гимназије, Милица Гаић.

Завршну свечаност на којој су полазници приказали резултате свог осмодневног боравка у Сремским Карловцима припремили су студенткиња класичних наука, Милица Јанковић и доц. др. Горан Видовић са Филозофског факултета Универзитета у Београду.