КОНФЕРЕНЦИЈА ПОКРАЈИНСКОГ ОМБУДСМАНА У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Омбудсман

Злочин из мржње

Покрајински заштитник грађана, проф. др Зоран Павловић, организовао је Kонференцију „Злочин из мржње/Hate Crime“,у Карловачкој гимназији, 04. IX 2019, пред бројном стручном публиком и заинтересованим ђацима Карловачке гимназије.

У уводном обраћању учествовали су: омбудсман Зоран Павловић, проф. Радован Ковачевић, директор Карловачке гимназије, Бранкица Јовановић, Повереница за заштиту равноправности и Весна Николић-Ристановић, директорка виктимолошког друштва Србије.

У уводном обраћању је Зоран Павловић, Покрајински заштитник грађана, представио конкретан случај злочина из мржње као и разарајући утицај такве врсте злочина на друштво. Радован Ковачевић, директор гимназије, поздравио је учеснике скупа и госте, истичући да је Карловачка гимназија препозната као инстутуција које се залаже за дух толеранције, док су Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јовановић и Весна Николић-Ристановић, директорка Виктимолошког друштва Србије, приступили проблему из перспективе жртве.

Захваљујући овом занимљивом скупу, публика и ђаци Гимназије, могли су да сагледају проблем мржње из различитих углова, као и да поставе питања и добију одговарајуће смернице. После почињеног злочина и одслужене казне, починилац се враћа у своје окружење, али да ли је он промењен или његово понашање и даље представља извор претње?

Зашто су Роми најугроженија група? Говор мржње је увек увод у злочин, а мржња одувек постоји, јер свако има способност да мрзи и воли. Како превентивно деловати и укинути све облике мржње и дискриминације према раси, нацији, сексуалном опредељењу, јер мржња, чак и олако изговорена, није стилска фигура.

На скупу су учествовали, излагањем или писаним рефератима, др Слободанка Константиновић-Вилић и др Невена Петрушић, др Дарко Димовски и Милан Јовановић, др Драган Јовашевић, др Зоран Павловић и др Драган Станар, др Александар Р. Ивановић и Брендан Кенан, др Зорица Мршевић, др Невена Петрушић, Љуба Слијепчевић и Тијана Којић.

Анђелина Шиљеговић, III6

Blog Attachment