Карловачки ђаци на Путу чаја

Овогодишњи летњи камп у Кини одржан је у периоду од 22.јула до 06.августа у организацији Конфуцијевог института Филозовског факултета Универзитета у Новом Саду и Факултета за прераду, технологију и  културу чаја Пољопривредно – шумарског факултета Универзитета у Џеђангу, под покровитељством Кинеског међународног центра за учење кинеског језика и културе ван граница Кине. 
Наших 16 ученика, од укупно 20 учесника, је захваљујући својим одличним резултатитима на вишим нивоима ХСК међународно сертификованих испита, имало ту част да буде део ове далекоисточне авантуре. Програм кампа је укључивао посете провинцијама и градовима који су најчувенији по производњи чаја  (Хангџоу, Џеђанг, Ђангсу / Линан, Лонгђинг, Лонгшан, Анђи, Јисјинг, Вусји) као и незаобилазни Пекинг и Шангај. Смештај и храна за учеснике кампа били су врхунски, у најбољим хотелима и ресторанима у свим градовима које су посећивали, а база за  је била у Хангџоу, граду Линан-у, у кампусу ЗАФУ-а (Zhejiang Agryculture and Forestry University),  где су могли да искусе студентски живот који их очекује уколико се одлуче за неку од многобројних стипендија за семестрално, годишње или факултетско образовање у Кини.
Током две недеље овог пута из снова, наши ђаци су имали прилике да вежбају језик, још боље упознају културу, стекну многе вештине и пробају потпуно нове укусе, уз одличну организацију наших домаћина, професора и студената са Факултета за чај и најсрдачнију могућу добродошлицу од народа Кине, без обзира на место, време или околности сусрета. 
Заједно са групом студената из Кореје, сваки дан на Путу чаја, кроз предавања, радионице, посете образовним институтицајама, музејима, храмовима, пољима чаја, парковима, језерима, занатским и трговачким улицама, чајџиницама и клубовима – остаје незаборавно искуство, које се дешава само једном, само тада, само са тим људима и тим осећањима. На лепезама које смо заједно исписивали, управо то и пише “一期一会”, а у нашем уму, на чајном друму, остају неизбрисиве везе и догађаји …
Blog Attachment