КАРЛОВАЧКА ГИМНАЗИЈА НА СВЕТСКОМ ФЕСТИВАЛУ УЧЕНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА „BE THE CHANGE“

Карловачка гимназија је 20. новембра учествовала на светском фестивалу ученичких достигнућа „Be the Change“ у области дизајна. Организатор овог догађаја је Design For Change, фондација из Бостона која ради под покровитељством УН.

Овај датум (20. новембар) изабран је и као светски дан детета. Ове године у прогаму су учествовале школе из 61 државе. За Фестивал су одабране школе из 25 држава које су испуниле прописане стандарде.

Фестивал је под слоганом „A ONEderful World by Design“ по први пут одржан виртуално, преко Зум апликације, и трајао је готово 24 сата због различитих временских зона. Домаћин овогодишњег догађаја био је Сингапур.

Учествовало је 300 ученика, са 50 пројеката, око 200 наставника и на хиљаде пратилаца који су пратили овај догађај директно преко Зумтјуб канала, друштвених мрежа и сајта пројекта.

Улога сваког наставника је била да представи школу из које долази и да опише своје суграђане или ученике као суперхероје. Ученици су имали неколико Зум сесија у којима су представљали своју државу и пројекат. Њихова улога је била веома важна јер су уживо одговарали на питања која су им постављана.

Због пандемије корона вирусом на глобалном нивоу, ове године нису проглашени победници. Сви учесници и сви пројекти су победници, јер их је било тешко реализовати у ванредним условима и када су многе школе у свету затворене. Највише похвала и позитивних коментара добиле су Шпанија и Србија, које су једине имале истраживачки рад пре реализације програма.

Овај  фестивал донео нам је велико искуство и понос што смо представљали нашу државу. Упознали смо пуно креативних, дивних младих људи из целог света који се труде да покрену и направе промене у свом окружењу.

Честитамо нашим ученицама и ауторкама пројекта Тијани Дорошки и Ањи Вејновић; обе су ученице II1 одељења. Школу и наше ученике, стварне „суперхероје“, представљао је њихов наставник и ментор Горан Јовишић. Посебну захвалност и похвале изражавамо Милици Француз, професорки француског језика која је координирала рад ученика у школи у одсуству наставника ментора.