ЗАВРШНА СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ МАТУРАНТИМА

У Карловачкој гимназији одржана је свечаност посвећена испраћају матураната и додели диплома и награда 17. јуна 2021. године. У дворишту Гимназије окупили су се матуранти, њихови родитељи, професори и поштовани гости. Свечаност је отворио хор Карловачке гимназије, којим руководи професор Растко Павлов, изведбом химне Gaudeamus igitur.

Након обраћања присутнима директор Карловачке гимназије, Бранко Стојков,  доделио је Александру Јаћимовићу диплому Ђака генерације, а новчану награду Општине Сремски Карловци уручио је председник Општине, господин Александар Саша Стојкечић, који се и обратио окупљенима.

Директор је уручио и награде које носе имена наших чувених професора. Награду „Коста Петровић“ за најбољег у генерацији из области природних наука понела је Недељка Мијановић. Награду „Теодора Петровић“ за најбољег ученика у генерацији из филолошких, књижевних и друштвених наука освојила је Мија Парежанин. Награда названа по нашем драгом професору руског језика, награда „Бранислав Мандић“ за свестраност, додељена је Алекси Вилићу. Признање за најмањи број изостанака током гимназијског школовања добила је Лидија Петровић.

Књигама су награђени и најбољи ученици генерације, носиоци дипломе „Вук Караџић”, Менча Лојаница, Андреа Ковачевић, Алекса Вилић, Ања Француз, Александар Јаћимовић, Мија Парежанин, Јована Јеловац, Душица Радованчевић, Јована Пуртић и Недељка Мијановић.

Фонд „Иван Радоњић“ и Карловачка гимназија доделили су признања и награде  ученицима који су освојили прва три места на књижевном конкурсу за кратку причу. Одлуку и образложење жирија Фонда „Иван Радоњић” прочитала је председница жирија Мирјана Торачки, професорка у пензији. Првопласирана прича ауторке Саре Салај носи назив „Смрт“, другу награду освојила је прича „Растанак“ Александре Беодрански, а трећу награду добила је прича  „Сàрзада“ Милоша Бабића. Ученица Сара Салај прочитала је првонаграђену причу.

Госпођа Биргит Шојрер је у име Савезне управе за школство у иностранству — Zfa уз професорку Дубравку Секулић уручила ученицима ДСД дипломе за постигнуте резултате на испиту из познавања немачког језика. Потом је господин Владимир Маринковић,  руководилац огранка Француског института у Новом Саду, уз професорке Милицу Француз и Сенку Стојанов,  доделио дипломе ДЕЛФ ученицима који су постигли одличне резултате на испиту из познавања француског језика.

Програм су одлично водиле ученице другог разреда Ања Вејновић и Ивана Томашевић. Завршну свечаност припремили су професор Растко Павлов, професорке Маја Стокин и Јелена Марјановић.

Химна Карловачких ђака у надахнутом и емотивно обојеном извођењу хора и осталих ученика, уз пратњу професора Растка Павлова, затворила је ову свечаност.

                                                                    Јелена Марјановић, професорка књижевности