ДРУЖЕЊЕ У ВАЉЕВСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Датум 29. новембар је у Ваљевској гимназији посебан дан. Слави се Дан школе и рођендан академика Матије Бећковића. Поред песничког сусрета са овим некадашњим ваљевским гимназијалцем, поводом 151. рођендана школе, ове године уприличена је и промоција Зборника ђачких радова о стваралаштву Радована Белог Марковића, отварање изложбе школских публикација Ваљевске гимназије, као и традиционални Литерарни сусрети са Кaрловачком и Филолошком гимназијом из Београда.

Програм обележавања 151. године Ваљевске гимназије почео изложбом школских публикација. Издавачка делатност Ваљевске гимназије има вишедеценијску богату традицију. Оно што је издваја од осталих школа јесте издавање неколико школских листова, часописа, монографских публикација и књига наших професора и ученика.

Седми пут је Ваљевска гимназија на Дан школе прославила рођендан свог некадашњег ђака, академика Матије Бећковића, који увек истиче да се у Ваљевској гимназији “родио као песник”. Приликом књижевног сусрета и дружења са ђацима, професорима и гостима у Свечаној сали школе Бећковић је духовито истакао да је реч о јединственом случају да је нека гимназија славила рођендан свог ђака који “нити је спадао у њене најважније, ни у њене најбоље ђаке”, али да би се могао такмичити “само са онима ко је више Ваљевску гимназију волео”.

У оквиру обележавања 151. године Ваљевске гимназије представљен је Зборник ђачких радова о стваралаштву Радована Белог Марковића. Уреднице Зборника су др Вера Ваш и мр Милена Милисављевић. Како је објашњено, крајем октобра 2017. године, поводом пет деценија преданог стварања писца Белог Марковића и поводом пишчевог седамдесетог рођендана, тада је у Ваљевској гимназији уприличен ученички округли сто. Своје слово писцу Радовану Белом Марковићу поклонили су ученици Карловачке, Филолошке и Ваљевске гимназије. Ментори учесника биле су професорка Карловачке гимназије др Маја Стокин, професорка Филолошке гимназије Лела Росић, као и професорке Ваљевске гимназије др Вера Ваш и мр Милена Милисављевић. Иначе, едиција Зборник покренута је у овдашњој гимназији 2017. године и пре Зборника посвећеном стваралаштву Радована Белог Марковића, објављени су Зборници ђачких радова посвећени Петру Пајићу и Михајлу Пантићу.

Карловачку гимназију, на Литерарним сусретима у Ваљевској гимназији, представљале су ученице 1-5 одељења: Елена Станковић, Биљана Митрић, Анастасија Васић, Нора Залишевскиј и Лола Овчина, са својим професоркама Јеленом Рудовић и Мајом Стокин.

Blog Attachment