Дан школе – 230 година Карловачке гимназије

Ризница културног наслеђа српске и европске традиције

Двеста тридесета годишњица од оснивања Карловачке гимназије обележена је 1. новембра 2021. године, приредбом посвећеном јединственом симболичком и материјалном благу српске и европске културе: Спомен-библиотеци. Замишљена је као догађај који, кроз поетске и документарне садржаје, следи изложбу Карловачка гимназија као чувар културне баштине, реализовану током маја 2021. године, у сарадњи Музеја Војводине и Гимназије, чијим отварањем је започело обележавање овогодишњег јубилеја. За ову прилику ученици су снимили видео-рад под насловом Ризница са алегоријском темом приказа драгоцене збирке полудрагог камења из Спомен-библиотеке.

Поздравни говор одржао је директор Гимназије, Бранко Стојков, а гостима се обратио и Милош Благојевић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја. Приступну беседу говорила је професорка Драгана Кошарчић.

Хором карловачких ђака, састављеним од ученица Карловачке гимназије и ученика Карловачке богословије дириговао је професор Растко Павлов, приликом припреме и извођења музичког дела програма учествовала је и професорка Мила Латиновић Радонић.

У програму приредбе учествовали су следећи ученици Карловачке гимназије: Ана Релић из одељења IV4, Николина Ђенадија, Кристина Тењовић, Теодора Матијаш, Јана Јанковић, Анастасија Маринковић, Катарина Видовић и Нађа Јовичић из одељења IV2,  Дуња Микић и Лена Бурсић из одељења IV3, Вук Стојић из одељења IV5, Ања Вејовић и Тијана Дорошки из одељења III1.

Програм је осмислила и организовала професорка Маја Рогач Станчевић.

Фотографије: Сандра Урбан

Фото: Сандра Урбан
Blog Attachment